Benedicte Maurseth tildeles Prisen for folkemusikk og folkedans 2023

Fredag 15. september hadde styret ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans gleden av å tildele Benedicte Maurseth prisen for folkemusikk og folkedans. Maurseth har gjort en betydelig innsats for den norske folkemusikken over mange år, og spesielt verket Systerspel, der hun løfter fram norske spelkvinner, har gjort sterkt inntrykk.

 

Løfter frem spelkvinnene

Gjennom flere år har Maurseth gjort en betydelig innsats for norsk folkemusikk, og styret ved Sff løfter spesielt frem Maurseths omfattende arbeid for å fremme kvinnelige felespillere og deres historier gjennom prosjektet Systerspel.

Systerspel består av en bok, et bestillingsverk og en vandreutstilling. Boken Systerspel - Om spelet som var, og spelet som vart borte ble utgitt i 2022, og Maurseth brukte mange år på å samle informasjon fra skriftlige og muntlige kilder for å fortelle historiene til spelkvinner fra 1700-tallet og fram til i dag. Bestillingsverket Systerspel, en historisk, personlig og nærgående musikalsk forestilling, ble fremført under Osafestivalen 2022 der også utstillingen ble vist for første gang. Dette er første gang det har blitt laget en vandreutstilling om norske spelekvinner. I forbindelse med prosjektet Systerspel ga Maurseth også ut et dobbelt-album med opptak av spelekvinner fra 1919 fram til i dag.

«Sann musikk er mer enn noter og toner; det viser Benedicte så godt. Som en dyktig hardingfelespiller, en inspirerende komponist, og en utrettelig beskytter av vår norske folkemusikkarv har hun gjort historiene til våre musikalske helter levende igjen, og gjennom prosjektet Systerspel har hun latt kvinnelige felespilleres styrke og sjarm skinne. Hun er en av de yngre flotte utøverne som både ivrer etter å formidle, og også å undersøke og finne fram til skattene i det som kunne ha blitt vår glemte kulturarv. Benedicte Maurseth, du er hjertet av vår musikk, og vi takker deg for å la sjelen i den norske folkemusikken blomstre,» sier Ellen Krageberg, direktør ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans.

 

Prisutdeling i Trondheim

Prisutdelingen fant sted i Trondheim fredag 15. september 2023. Benedicte Maurseth kunne dessverre ikke selv være til stede under tildelingen. Maurseth sendte derimot en hyggelig videohilsen til representantskapet og styret ved Sff der hun takket varmt for prisen. «Jeg vil rette en spesiell takk til redaktør Dag Grønnestad i Fagbokforlaget,» sier Maurseth i videoen, og fortsetter: «Vi kan ikke ta for gitt at vi får gi ut litteratur om folkemusikk på store forlag i dag.»

 

Om Prisen for folkemusikk og folkedans

Prisen for folkemusikk og folkedans blir tildelt av Norsk senter for folkemusikk og folkedans til personer som har gjort en ekstraordinær innsats på folkemusikk- og/eller folkedansfeltet. Prisen ble innstiftet i 1993 og har siden blitt utdelt årlig. Vinneren av Prisen for folkemusikk og folkedans mottar kr. 30 000.-, samt en påskjønnelse.

Forrige
Forrige

Små og raske midler 7. tildeling, 28. september 2023

Neste
Neste

Fagpublikasjonsprisen 2023 til Ola Kai Ledang, Bjørn Aksdal og Elisabeth Kværne