Oppfriskning av gamle sangleiker fra Sauda

 

Publisert 22 juni 2015

I anledningen at smelteverket i Sauda fyller 100 år fikk vi en spennende forespørsel fra en tidligere kultursjef og teatermann i Sauda, Leiv Arne Berg. Leiv Arne studerte og bodde sammen med Egil Bakka i studiedagene i Bergen og under Egil Bakkas innsamlingsfeltarbeid på dans og sangleker i Sauda i 1989 var Leiv Arne behjelpelig med å samle sammen dansere til filmopptak. Disse opptakene husker han godt og ville studere de på nytt for bruk under 100 års markeringen.

På opptakene danses det blant annet lokale gamle sangleiker, og disse ville Leiv Arne gjerne bruke i en kulturvandring i industriarbeiderstrøket Åbøbyen for å vise hvordan ungene her lekte i 1920, 1945 1970 og i dag. Leiv Arne har fått låne vår gamle VHS med opptakene fra 1989 for å studere sangleikene, og lærte de bort til ungene som var medaktører i denne kulturvandringen. På denne måten ble sangleikene overført til dagens unge og de fikk selv vise de fram og være representanter for hvordan leik og oppvekst har utvikla seg fra 1920 og fram til i dag.

DSC_1556.jpg
DSC_1614.jpg