Sff foreslår Folkemusikkarkivet for Møre og Romsdal til formidlingspris

Publisert 29 mars 2016

Norsk senter for folkemusikk og folkedans sendte tidligere i år inn en nominasjon til årets formidlingspris som kåres under det 7.norske arkivmøtet. Det går av stabelen i neste uke og vi er spente på resultatet. Vi foreslo Folkemusikkarkivet for Møre og Romsdal og daglig leder Anna Liv Skjelten Gjendem. 

Lista over nominerte finnes her. Under ser du bakgrunnen for vårt forslag. 

Pressebilde_Anna_Gjendem.jpg

Forslag på kandidat til arkivmøtets formidlingspris

Norsk senter for folkemusikk og folkedans                                                                       09.02.16 Trondheim

Norsk senter for folkemusikk og folkedans ønsker å foreslå Folkemusikkarkivet for Møre og Romsdal som kandidat til arkivmøtets formidlingspris. Arkivet, med daglig leder Anna Liv Skjelten Gjendem har de siste 3 årene hatt formidling som fokusområdet, som et avbrekk fra digitalisering av lyd og før nå et fokus på digitalisering av noter. Disse tre årene har vært innholdsrik og Gjendem har klart, i en 50% stilling, å gjennomføre imponerende mange og varierte aktiviteter.

Anna Gjendem er utdannet med bachelorgrad i utøvende tradisjonsdans fra NTNU Dansevitenskap (i samarbeid med Norsk senter for folkemusikk og folkedans) og har master i tradisjonskunst med hovedvekt på dans fra Høgskolen i Telemark, avdeling Rauland. Gjendem har også to årsstudium i folkemusikk fra Rauland, og har med dette en dobbelkompetanse med både folkedans og folkemusikk. Dette speiler seg i de brede formidlingsmetodene hun har benyttet seg av disse tre årene. Anna Gjendem kommer til det årlige arkivseminaret til Norsk senter for folkemusikk og folkedans (nasjonal koordinator for folkemusikkarkiv) for å holde inspirasjonsforedrag. Nedenfor er noe av den imponerende aktiviteten arkivet har hatt de tre siste årene, som vi vil karakterisere som vel over gjennomsnittet for folkemusikkarkiv generelt, og som er grunnlaget for hvorfor vi ønsker å foreslå Folkemusikkarkivet for Møre og Romsdal.

Nettside og aktivitet på Facebook

Folkemusikkarkivet for Møre og Romsdal driver Facebooksiden «Folkemusikk i Møre og Romsdal» og nettsida www.folkemusikkarkiv.no. Her legges det stadig ut oppdateringer, nyhetsbrev om aktiviteter og glimt fra arkivet. I 2015 hadde arkivet ca. 270 poster på Facebook og 37 innlegg på nettsiden sin. Av dette er det mange filmsnutter og gullkorn fra både 60- og 70-tallet som arkivet finner gjennom NRK sitt nå offentlige arkiv på nett. Facebooksiden er i tillegg et samlingspunkt hvor folkemusikk-og folkedansinteresserte kan finne informasjon om hva som foregår rundt om i fylket av aktiviteter, kurs og konserter. Folkemusikkarkivet for Møre og Romsdal har også laget spillelister med filmer og musikk både på Youtube og Slåttify for å gjøre musikk og aktivitet fra fylket mer synlig.

«Fole te folkemusikk»

Folkemusikkarkivet har, som en del av 25-års feiringen sin i 2015 arrangert en festkonsert «Fole te folkemusikk» hvor ensemblet/aktørene besto av to profesjonelle folkemusikere og fire unge fra fylket som i dag studerer folkemusikk. På festkonsertens turne rundt i Møre og Romsdal har også 13 lokale spellemannslag og grupper medvirket musikalsk. I jubileumsåret ble også CDen "Syngjaren" spilt inn med 8 profesjonelle musikeres (fra Møre og Romsdal) kreative nyinnspillinger av eldre halling-og springarslåtter (plateslipp april 2016), og noteheftet "Alle tre frampå golva" rettet mot juniorspellemenn og kulturskoler. I tillegg har arkivet solgt ca. 100 publikasjoner i 2015.

Favoritten vår

I 2014 fristet Folkemusikkarkivet med trekking av gratisbilletter til Folkedansfestivalen i Ørsta til folkedans og folkemusikklag som filmet sin egen aktivitet under tittel «Favoritten vår». Det ble sendt inn til sammen 20 klipp av alt fra unge barn som danser i leikarringer, til voksne danserlag og spellemannslag fra hele fylket. Disse klippene har blitt lagt ut på arkivets YouTube konto og nettside, og er en inkluderende innsamlingsmetode hvor dansere og spellemenn selv får vist seg fram og dokumentert sin egen favoritt aktivitet.

Kursaktivitet

Folkemusikkarkivet har også hatt og har stor kursaktivitet. I 2013 arrangerte de instrumentbyggerkurs og juledans med kurs. I 2014 ble det gjennomført kvedarkurs for ungdom og inspirasjonskurs for klarinettister. I tillegg kjører arkivet to kursserier som går over flere år. Det første heter Møro- springar i spel og dans, hvor det tilbys kurs i seks ulike springarformer fra Møre og Romsdal. Et av målene med dette kurset er å styrke bygdedansens posisjon mot den mer danset runddansen, spesielt på kappleikscener og dansefester. For at det skal danses springar trengs det også å spilles springar, derfor ble det arrangert kurs i både musikk og dans. Den andre kursserien heter «FOLKtema» og tar for seg 6 ulike spelemenn fra Møre og Romsdal. Denne kursserien er både for voksne og ungdom og har som spesifikt mål å være en møteplass for ungdom på tvers av spellemannslaga i fylket. Kursrekkene er veldig populære og kan vise til stor interesse for videreføring av den immaterielle kulturarven i Møre og Romsdal.