Vandreutstillinga til Museene danser fikk stor bevilgning fra Sparebankstiftelsen DNB!

Prosjektet Museene danser er nå i sin avslutningsfase etter tre år i Trondheim, men prosjektet er ikke over med det!

Vi kan dele en gledelig nyhet i dag; den nasjonale vandreutstillinga til Museene danser har fått en stor bevilgning fra Sparebankstiftelsen DNB! Hele 650 000 kr vil komme godt med når opp til 9 museer i Norge mottar utstillingen de neste 3 årene! fra Nord-Troms i nord til Rogaland i sør får besøk av Museene danser sitt innhold og konsept. De tre utstillingene i Trondheim settes sammen til én større utstilling, og tilpasses også det lokale dansemiljøet til alle mottakermuseene.

Tildelingen fra Sparebankstiftelsen DNB er omtalt her

Vi kan også avsløre hvor vandringen starter! Allerede i juli 2018 får Sunnfjord Museum besøk av vandreutstillinga, som festivalutstilling under selveste Førdefestivalen! Temaet for festivalen i år er "dansen i musikken, musikken i dansen", og da passer Museene danser sitt deltakende formidlingskonsept rett inn!

Hold øynene åpne, straks er utstillingen et sted nær deg!

Tre utstillinger blir til én! Museene danser går nasjonalt, og starter sin vandring under Førdefestivalen i juli 2018!

Tre utstillinger blir til én! Museene danser går nasjonalt, og starter sin vandring under Førdefestivalen i juli 2018!

 

 

Museene danser er et 3-årig utviklingsprosjekt som startet i 2015. Det har vært et samarbeid mellom eier Norsk senter for folkemusikk og folkedans (Stiftinga for folkemusikk og folkedans, Sff) og MiST - Museene i Sør-Trøndelag ved Ringve Musikkmuseum, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og Rockheim - det nasjonale museet for populærmusikk.

Prosjektet har produsert tre utstillinger:

Utstilling 1 "Dans i Norge - mangfoldet i sosiale danseuttrykk i Norge i dag " (15. mars - 22. mai 2016 på Ringve Musikkmuseum) skildret aktiviteter innen scenedans og sosialdans. Den formidlet de ulike arenaene man møter dans på i dag, som publikum i sal, backstage, instruksjonsrommet, det sosiale dansegolvet, i treningssalen og på kjøkkengulvet, alt bygget inn i en blackbox. Det ble arrangert møteplasser inkludert foredrag, dansekonkurranser, danseverter i utstillinga, workshoper og interaktive forestillinger som ble godt besøkt og skapte viktige uformelle møteplasser for danseglade i Trondheim.

Utstilling 2 "Livets dans - - dansen sosiale rolle i fest og hverdag " på forsamlingshuset Skogheim på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum fra 15.januar til 18.mars 2017, formidlet hvordan dansen har blitt brukt historisk i ulike kontekster i Norge. Den viste filmmateriale fra Sff, dansebilder fra Schrøderarkivet, dokumentarfilmer om dans på forsamlingshus, nye og gamle lydopptak og danseopptak i 360 grader. Den formidlet dansehistorier samlet fra personer med ulik danseerfaringer og forskjellig alder. 8 større arrangementer inkludert , dans i samisk kultur, 60tallsfest, kurvfester for innvandrermiljø med dans og musikk, danseforestillinger og tradisjonsdansfester. Resterende åpningsdager fyltes utstillingen av dansende kropper gjennom at lokale danse- og musikkgrupper kunne låne forsamlingshuset.

Utstilling 3 «Dains me mæ- en utstilling om dansehitter og Trondheim som danseby» Rockheim – det nasjonale museet for populærmusikk 14.september 2017-31.desember 2018) formidlet dansens kraft som kulturfenomen før og nå, og hvordan den har forandret i takt med musikken opp igjennom tiårene fra 1950 og til i dag. Den viser innsamlet materiale på Trondheim som danseby nå og da, og inviterer til deltakelse i de interaktive installasjonene. Arrangementene inkluderte foredrag på swingtradisjoner, dykk i dansearkivet til NRK og Sff, workshophelg, flashmob under åpning, dansekonkurranse og interaktiv danseforestilling.