Leif Rygg får Rff-prisen 2010

Rådet for folkemusikk og folkedans tildeler Leif Rygg fra Voss Rff-prisen for 2010. Prisen går dermed til en person som har utmerket seg som spelmann og pedagog gjennom et langt liv.

rygg_01_komprimert.jpg

 

Årets vinner av Rff-prisen 2010 ble født på Vossestrand 3.mai 1940. Som 9-åring begynte han å spille Hardingfele. De første læremestrene var Lars Skjervheim og Sigbjørn Bernhoft Osa fra Voss og Anders Kjerland fra Hardanger. Rygg spiller i Voss-Hardanger-tradisjon og har også lært slåtter av Nils Borge, Per Berge og Kjell Midttun. I tillegg har han hentet inspirasjon fra spelmenn fra andre kanter av landet. Han har hele tiden lagt vekt på tradisjonelt spill samtidig som han har utviklet sin personlige spillestil. I dag er han en av de mest kjente spelmennene i Hordaland og har vært mye brukt som dansespelmann i bryllup og på andre fester samt som konsertspelmann på flere turneer i både inn- og utland.

Leif Rygg har vunnet Landskappleiken i spel på hardingfele 5 ganger - 1977,1980, 1994, 1996 og 1999.

Sammen med Knut Buen og organist Kåre Nordstoga ga han i 1994 ut albumet "Bjølleslåtten" med slåtter etter Ola Mosafinn. For dette fikk de Spellemannsprisen i klassen Folkemusikk/gamaldans det året. Året etter ga han ut soloalbumet "Lengt" med slåtter fra Voss og Hardanger. I 2008 kom dobbel-CD'-en "Budeiene på Vikafjellet" med musikk i tradisjon etter Sjur Helgeland.

Leif Rygg startet musikkforlaget "Spelarhaugen Folkemusikk" på Voss som han fortsatt er engasjert i, har vært med i "Folkemusikkgruppa i Hordaland" drevet av Hordaland fylke, spilt i trioen " Slåttetrioen" sammen med Knut Hamre og Håkon Høgemo, samt vært et aktivt medlem i styret for Ole Bull-Akademiet på Voss. Samtidig har han vært og er fortsatt en aktiv og samlende kulturarbeider i hjembygda.

Leif Rygg har vært opptatt av undervisning av yngre spelmenn og organisasjonsarbeid både lokalt og i andre landsdeler. Han holder fortsatt konserter og underviser bl.a. ved Ole Bull-akademiet og Voss folkehøgskule. Han har hatt mange tillitsverv både lokalt, spesielt i Voss spelmannslag, i fylkeslaget i Hordaland og sentralt i Landslaget for spelmenn.

Rff-prisen blir tildelt av Rådet for folkemusikk og folkedans til personer som har gjort en ekstraordinær innsats på områdene folkemusikk og folkedans. Prisen ble stiftet i 1993 og har siden blitt utdelt hvert år. Prisen er på Kr. 15 000 samt emblemet til Rff utformet i stein. Utdelingen skjer under Representantskapsmøtet i Rådet for folkemusikk og folkedans på Riksscenen i Oslo, Trondheimsveien 2, Schous Kulturbryggeri, 4. november kl. 19.30.

Spørsmål kan rettast til Rff-senteret i Trondheim v/ Egil Bakka tlf. 73596575 eller Ivar Mogstad, tlf. 73596571