Rff-prisen 2003 til Geir Egil Larsen

Publisert 03 september 2012

Pressemelding

Rff-prisen for 2003 går til Geir Egil Larsen (f. 1944) fra Verdal i Nord-Trøndelag. Larsen har gjennom en årrekke vært en av våre aller fremste utøvere på eldre folkemusikkinstrumenter som bl.a. bukkehorn, lur, meråkerklarinett, seljefløyte og trefløyte (tussefløyte). I tillegg trakterer han fele, synger og er blant våre fremste folkedansere.

Geir Egil Larsen

Geir Egil Larsen

 

Larsen har vunnet en lang rekke kappleiker og har også vært flittig benyttet som dommer. Han har gitt svært mange konserter og turnert i både Norge og utlandet og er den artisten som gjennom tidene har flest konsertdager for Rikskonsertene.

Geir Egil Larsen har lagt ned et stort arbeid med innsamling av folkemusikk og folkedans i Nord-Trøndelag. Han har også i mange år drevet en omfattende pedagogisk virksomhet: Gjennom undervisningen i Verdal kommunale musikkskole har han gjort en betydelig innsats med opplæring på fele ved å integrere tradisjonelt slåttespill i den klassiske fiolinopplæringen. I denne forbindelse har han gitt ut flere pedagogisk tilrettelagte hefter med samspillarrangementer av folkemusikk som i dag benyttes mange steder rundt om i landet. Larsen er en av Norges fremste folkedansinstruktører. Han har også lært opp flere generasjoner nye folkedansinstruktører, ikke minst innenfor Noregs Ungdomslag, hvor han i tillegg har vært leder av folkedansrådet.

Larsen har i en årrekke vært en betydelig ressurs innen musikklivet i Nord-Trøndelag generelt og Verdal spesielt: Han har vært leder for både Verdal spellmannslag, Verdal juniorspellemannslag og Verdal barne- og ungdomsorkester. Han har også en større produksjon av plater bak seg, blant annet sammen med spelmannen Hilmar Alexandersen fra Steinkjer, som han har lært mye av. Geir Egil Larsen er sammen med sine sønner Einar Olav og Gjermund de som først og fremst fører den unike spilletradisjonen etter Hilmar Alexandersen videre.