Rff-prisen 2009 til Ingar Ranheim

Rådet for folkemusikk og folkedans har tildelt Ingar Ranheim frå Valdres Rff-prisen for 2009. Prisen går dermed til en person som har utmerket seg på svært mange områder innen folkemusikk- og folkedansfeltet, både som utøver, pedagog, fagperson, forsker og organisasjonsmenneske.

 

IngarRanheim1.jpg

Ingar Ranheim er av mange først og fremst blitt sett på som stordanseren, både i springar og laus (halling). På 1970- og 80-tallet var han alltid i toppen på resultatlistene fra kappleikene, og han var med på utallige turneer og forestillinger/konserter både i inn- og utland, bl.a. gjennom Rikskonsertene. Ranheim er også kjent som en svært dyktig spelmann på langeleik. Her er han blant de fremste i landet – stø i tradisjonen og kjennetegnet med et følsomt, lekende og dristig spill. Platen På langeleik, der han spilte sammen med bl.a. Elisabeth Kværne, fikk Spelemannsprisen i 1985. I 1994 kom platen på CD, og da med et tillegg med Ingar Ranheims solospill på langeleik

Tilknytingen til Valdres folkemuseum har vært sterk i store deler av livet til prisvinneren. Det var der han startet som danser, og der har han i mange år hatt sin faste arbeidsplass.

Ingar Ranheim er en nasjonal kapasitet innenfor danse- og tradisjonsformidling. Han er åpen, han er analytikeren, og han har blitt brukt som foreleser og instruktør innenfor den høyere utdanningen i folkemusikk og folkedans ved flere av utdanningsinstitusjonene våre. Ranheim har selv tatt initiativet til og utført faglig arbeid innenfor folkemusikkfeltet, både som arkivar, konservator og direktør for Valdres folkemuseum.

Som organisasjonsmann har han hatt en rekke verv og arbeidsoppgaver, bl.a.: leder i Valdres folkemusikklag, styreverv i Norsk folkemusikklag, sekretær for Landslaget for Spelemenn og styreleder i Landslaget for Spelemenn.

Rff-prisen blir tildelt av Rådet for folkemusikk og folkedans til personer som har gjort en ekstraordinær innsats på områdene folkemusikk og/eller folkedans. Prisen ble innstiftet i 1993 og har siden blitt utdelt hvert år. Prisen er på kr. 15 000 samt et steinmotiv og blir utdelt under Representantskapsmøtet i Rådet for folkemusikk og folkedans i Trondheim 15. oktober.


Ytterligere opplysninger kan fås ved Rff-sentret. Kontakt Bjørn Akdsdal, tlf. 73 59 65 76.