Rff-prisen 2015 til Gunnar Stubseid

IMG_0207.JPG

Gunnar Stubseid er født i Bygland i Setesdal. Han er utdannet ved musikklinjen ved Bergen lærerhøgskole og tok senere magistergraden i etnologi ved Universitetet i Bergen (1989) med avhandlingen Frå spelemannslære til akademi. Allerede på 1970-tallet var han i to perioder ansatt som folkemusikkarkivar ved det som etter hvert ble hetende Arne Bjørndals samling ved Universitetet i Bergen. Han var også interkommunal musikkleder i kommunene Valle og Bykle i Setesdal i to omganger på 1970-tallet. I Setesdal har han i tillegg vært prosjektleder for Ose kulturverkstad i Bygland (1989-1994) og lektor ved Valle vidaregåande skule (1994-1997). Men det er spesielt Ole Bull Akademiet på Voss som har fått nyte godt av Gunnar Stubseids store innsats og målrettete arbeid på folkemusikkfeltet. Her var han helt fra starten, forøvrig i nært samarbeid med Sigbjørn Bernhoft Osa, med på å bygge opp institusjonen og studietilbudet. Stubseid har vært ansatt som pedagogisk leder og lærer (1981-1989), undervisningsleder (1998-2002) og rektor (2003-2012) og skal også ha mye av æren for Ole Bull Akademiets sterke vekst med bl.a. etablering av en rekke ulike studietilbud.

Prisvinneren har i tillegg gjort seg bemerket som en av våre aller fremste hardingfelespelmenn, med et solid rotfeste i slåttetradisjonen i Setesdal. Som utøver har han en allsidig karriere bak seg fra tradisjonelt solospill til samspill med andre og ulike grupper, og fra norsk folkemusikkmiljø til internasjonale festivaler og samarbeidsprosjekter. Han har blant annet medvirket i gruppen Slinkombas, som vant Spellemannprisen 1979 i klassen for folkemusikk og gammaldans. Han er i tillegg blitt nominert til prisen tre ganger. Stubseid har alene eller sammen med andre musikere medvirket på en rekke plateinnspillinger, hvor både det banebrytende svensk-norske samarbeidsprosjektet SetesDalarna og utgivelsen Rammeslåtten sammen med svenske Ale Møller på bosoki, vakte både oppsikt og begeistring. Han har også vært aktiv som spellmann i Noregs Ungdomslag, og han har turnert for Rikskonsertene.

Gunnar Stubseid var i hele ti år redaktør for Spelemannsbladet (1978-1988), utgitt av Landslaget for Spelemenn, og han var leder for Norsk folkemusikklag fra 1998 til 2001. Prisvinneren har også gitt ut flere bøker og artikler om folkemusikk, bl.a. Tippe, tippe, tue. Viser, aukerim og sullar etter Anna Stang (1980), Fra spelemannslære til akademi (1992), Sjønna på Elbursfjell. Alexander Seippel – livet og livsverket (med Aasulv Lande og Sylfest Lomheim, 2001), Sigbjørn Bernhoft Osa (2003) og Ole Bull og folkemusikken (med Håkon Asheim, 2010). Prisvinneren er æresmedlem i Setesdal spelemannslag og har tidligere mottatt bl.a. Ole Bull-medaljen, Kulturprisen i Bygland kommune og Hilmar Alexandersens musikkpris. Gunnar Stubseid er bosatt i Valle i Setesdal.

Rff-prisen blir tildelt av Rådet for folkemusikk og folkedans til personer som har gjort en ekstraordinær innsats på folkemusikk- og/eller folkedansfeltet. Prisen ble innstiftet i 1993 og har siden blitt utdelt årlig. Rff-prisen er på kr. 25 000 samt et steinmotiv og ble delt ut 29. oktober under Årskonferansen som Rådet for folkemusikk og folkedans arrangerer i Trondheim.