Rff-prisen for 2008 til Elias Akselsen

Rådet for folkemusikk og folkedans (Rff) har siden 1993 delt ut en årlig pris, Rff-prisen, til en person som har gjort en ekstraordinær innsats på områdene folkemusikk og/eller folkedans.

EliasAkselsen1.jpg

Rff-prisen for 2008 er tildelt musikeren og tradisjonsformidleren Elias Akselsen, Skarnes (f. 1947). Årets pris, som er på kr. 15.000 samt et steinmotiv, blir delt ut under Representantskapsmøtet i Rådet for folkemusikk og folkedans i Trondheim 16. oktober.

Om prisvinneren sier Rådet:

Elias Akselsen er født på Årnes i Nes, Hedmark i 1947. Han har sin tradisjonsbakgrunn i taterkulturen og har gjennom en årrekke formidlet taterviser og historier fra tatermiljøet både på konserter og i mange andre sammenhenger.

Akselsen viste tidlig store musikalske evner, noe som bl.a. førte ham til Sverige, der han i en periode drev som gatesanger. Han hadde også planer om å ta en formell musikkutdannelse, men uten nødvendige skolepapirer var det ikke mulig for ham å bli tatt opp som student verken på musikkonservatoriet eller på musikkhøgskolen.

Etter at han kom tilbake til Norge begynte Akselsen å turnere rundt omkring i landet med taterviser og historier fra taterkulturen. Senest nå i høst har han vært på turné for Rikskonsertene sammen med datteren Veronica og sin medmusikant gjennom mange år, Stian Carstensen. Akselsens første plateutgivelse, Høstdrømmar kom i 1998. Senere har han gitt ut flere plater, både alene og i samarbeid med andre musikere.

Gjennom sin omfattende konsertvirksomhet har Elias Akselsen sørget for at taterkulturen og tatervisene i dag er blitt langt mer anerkjent enn tidligere. Taterkulturen har etter hvert oppnådd status i musikkmiljøet som en selvstendig tradisjon med et stort repertoar av særpregede viser, noe som i stor grad må tilskrives Akselsens innsats. Hans unike kombinasjon av formidling av musikk og historier fra sin egen oppvekst og liv har bidratt til at vi har fått langt større kunnskap om og innsikt i taternes kultur og tradisjoner.

Elias Akselsens store evne til å knytte bånd og ufarliggjøre barrierer mellom folk er samtidig et viktig bidrag til et mer mangfoldig Norge med respekt for kulturforskjeller.

Ytterligere opplysninger kan fås ved Rff-sentret. Kontakt Bjørn Aksdal, tlf. 73 59 65 76.

For en mer utfyllende biografi henviser vi til:

http://www.mic.no/nmi.nsf/doc/art2006042513544726216067