Rff-prisen for 2011 til Martin Myhr

Rådet for folkemusikk og folkedans har tildelt danseren Martin Myhr Rff-prisen for 2011. Han får prisen for et særdeles allsidig arbeid både som danser, formidler og inspirator.

martin_myhr_fotograf_lillian_grimsgrd.jpg

Prisen er på kr. 15 000 samt et steinmotiv og blir delt ut under fagdagene og Representantskapsmøtet i Rådet for folkemusikk og folkedans i Trondheim 3. november.

Om prisvinneren sier Rådet:

Rådet for folkemusikk og folkedans har tildelt danseren Martin Myhr (f. 1960) Rff-prisen for 2011. Han får prisen for et særdeles allsidig arbeid både som danser, formidler og inspirator.

I snart 30 år har han vært blant de aller fremste hallingdanserne i Norge. Martin Myhr rundet 50 år i 2010 og er fremdeles like aktiv både på scenen og på dansegulvet. Det er imponerende å se hvordan han fortsatt klarer å være topputøver samtidig som han har et stort engasjement for å skape et dansemiljø for ungdom lokalt.

Martin Myhr er født og oppvokst i Trysil, men er nå bosatt på Torpo i Hallingdal. Han startet yrkeskarrieren som tømmerhogger i Trysilskogen og som tømmerfløter på Trysilelva/Klaraelva. Siden 1991 har han arbeidet som frilans folkekunstner med hallingdans som hovedfelt. Han er i dag medlem av dansekompaniet Frikar, og utover det involvert i flere større og mindre produksjoner.

Martin Myhr har siden 1980 gjennomført mer enn 2000 skolekonserter, hovedsakelig i Norge, men han har også turnert i Norden. I tillegg har han deltatt i mer enn 20 ulike teateroppsetninger, hvorav de fleste har vært danseforestillinger. Her har han ofte vært både idémaker, initiativtaker, manusforfatter, instruktør, og som regel også danser. I 1987 ble han knyttet til jule- og familieforestillingen Putti Plutti Pott, hvor han snart ble svært sentral, og han har fram til i dag gjennomført godt over tusen forestillinger som både danser og skuespiller.

I tillegg til sin egen kunstneriske karriere har Martin Myhr drevet opplæring i dans på alle nivåer og har gjennom flere år bygd opp et aktivt dansemiljø for ungdom hjemme på Torpo. Han er gift med Gunnlaug Lien Myhr, og sammen har de barna Margit, Sina og Helga, som alle er aktive dansere og musikere.

Martin Myhr sier selv han ikke hadde noe spesielt dansetalent som ung, men gjennom mye øving og ikke minst glede fikk han etter hvert taket på dansingen. Han har vunnet Landskappleiken i hallingdans hele syv ganger i perioden 1981-2008. Kanskje kan den store innsatsen for at unge skal få oppleve gode dansemiljøer stamme herfra.

Rff-prisen blir tildelt av Rådet for folkemusikk og folkedans til personer som har gjort en ekstraordinær innsats på områdene folkemusikk og/eller folkedans. Prisen ble innstiftet i 1993 og har siden blitt utdelt årlig. Prisen er på kr. 15 000 samt et steinmotiv og blir delt ut under fagdagene og Representantskapsmøtet i Rådet for folkemusikk og folkedans i Trondheim 3. november.

Ytterligere opplysninger kan fås ved Rff-sentret. Kontakt Bjørn Akdsdal, tlf. 73 59 65 76.