Everybody dance! Vår interaktive danseutstilling kommer endelig til Trondheim

Lørdag 16. oktober åpner utstillingen Everybody Dance! på Rockheim i Trondheim. Den nordiske vandreutstillinga har vært å se på Scenkonstmuseet i Stockholm, og kan oppleves på Rockheim fram til august 2022 før utstillingen fraktes videre til Teatermuseet i Helsinki.

Utstillingen er produsert av Norsk senter for folkemusikk og folkedans i samarbeid med Scenkonstmuseet i Stockholm og Teatermuseet i Helsinki etter idé av kurator Tone Erlien Myrvold. Gjennom utstillingen ønsker Erlien Myrvold å vise fram det sosiale aspektet ved dans, hvordan dansens kraft virker forenende mellom mennesker, at dansen eksisterer uavhengig av tid og sted, og det aller viktigste: at alle kan danse.

I alle tider har folk samla seg for å danse til de nyeste låtene. Det vi kaller folkemusikk og folkedans i dag, var en gang populærkultur. Dansen har alltid vært en del av vårt sosiale liv, enten gjennom dans på lokalet, hjemme hos hverandre eller ute. I dag har sosiale medier gjort det mulig å dele sin danseinteresse med hele verden. Utstillingen gir et spennende innblikk i nordiske tradisjoner, og baserer seg på materiale samlet inn fra de nordiske landene. Målet med utstillingen er å synliggjøre dansetradisjoner som en del av vår felles kulturarv og bidra til å videreføre den til et nytt publikum.

- Ekte, relasjonelle opplevelser er viktig for videreformidlingen av vår immaterielle kulturarv, sier Tone Erlien Myrvold. - Det krever at publikum får muligheten til å medvirke og aktivt delta i dansen. Museene kan være gode møteplasser for å dele danseopplevelser, og på den måten videreføre dansen som kulturarv. Og fordi dans i seg selv er interaktiv og deltakende, har den potensiale innenfor rammene av de nye museologiske formidlingstrendene

 

Bakgrunn og idé

Ideen om å formidle dans gjennom museumsaktivitet ble formet av kurator Tone Erlien Myrvold mens hun skrev masteroppgaven sin i 2014. Erlien Myrvold har selv vokst opp med leikarringsdansing på museet hjemme i Molde, og gjennom 10 år som guide på folkemuseum kjent på det å ville fortelle om og invitere publikum inn i dansen.

Erlien Myrvolds idé ble til prosjektet Museene danser, og hun utviklet et utstillingskonsept som kunne oppleves på tre forskjellige museer i Trondheim. De tre utstillingene var forskjellige og traff ulike publikum. Etter å ha testet ut forskjellige metoder dannet disse tre utstillingene grunnlaget for en norsk utstilling som vandret mellom 9 forskjellige museer i Norge.

Under en studietur til Scenkonstmuseet i Stockholm ble Erlien Myrvold inspirert av museets innhold og interaktive installasjoner. Samtidig fikk hun muligheten til å dele sine erfaringer fra den norske vandreutstillingen med to store museer i Sverige og Finland. Museene lot seg imponere, og resultatet ble et samarbeid om å skape en nordisk vandreutstilling med navnet Everybody dance!. Målet med samarbeidet er å dele metoden slik at museene kan formidle immateriell kulturarv på en ny, deltakende måte, og i tillegg oppleve virkningen av å invitere til sosialdans i museumslokalene.

Å kuratere en nordisk utstilling er et fantastisk virkemiddel for å fortelle at det å danse sammen er en viktig del av det å være et menneske, og at vi alle kan danse!
— Tone Erlien Myrvold
 

Åpningsdag på Rockheim

Everybody Dance! er en hyllest til dansen og det å danse sammen, og er satt sammen av flere interaktive stasjoner med blant annet VR-briller som tar deg med til et alternativt danseunivers. Gjennom en kombinasjon av interaktive installasjoner og dansegulv, inviteres besøkende til å utforske ulike måter å danse sammen på, og å aktivt ta del i dansen og å kjenne rytmene i kroppen.

Vi inviterer sammen med Rockheim og TrondheimFOLK til en fantastisk utstillingsåpning lørdag 16. oktober. Dette blir en hel dag fylt med dans, med levende musikk og forskjellige danseaktiviteter, kurs og omvisning, og danseforestilling med Kartellet. Kvelden avsluttes med en stor dansefest. Det er gratis inngang hele dagen, med unntak av dansefesten kl. 19 der man må kjøpe billett.

Les mer om programmet for åpningsdagen og finn billetter til dansefesten her.

 

Om Everybody Dance!

Everybody dance! er en samarbeidsutstilling mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans, Scenkonstmuseet i Stockholm og Teatermuseet i Helsinki. Norsk senter for folkemusikk og folkedans fikk i 2019 bevilgning fra Nordisk kulturfond og Nordisk kulturkontakt med mål om å utveksle erfaringer på formidling av nordisk sosialdans på museum, og første utstillingsåpning var april 2020 i Stockholm. Oktober 2021 åpner utstillingen på Rockheim i Trondheim, og høsten 2022 på Teatermuseet i Helsinki. Designet er gjort av MUSEEAA, og lydkunstner og musikkteknolog Øystein Fjeldbo er ansvarlig for oppsett, lyd og teknikk.

Utstillingen kan oppleves på Rockheim fram til august 2022.

Forrige
Forrige

Først ut med nytt formidlingskonsept om Rørospols

Neste
Neste

Små og raske midler 6. tildeling, 5. oktober 2021