Presentasjon av DKS-opplegg på årets SPOR-konferanse

Arkivformidling Trøndelag ved Marit Vestrum og danseforsker Tone Erlien Myrvold fikk holde et innlegg under årets SPOR-konferanse for kulturarv på Stiklestad Nasjonale Kultursenter 13. og 14. september 2023.

Alle foto: Trine Grønningen/Kulturtanken.

"Etter å ha deltatt på SPOR-konferansen et par år, var det stas å få vise litt av det vi har framsnakket uformelt om til interesserte kulturarvskollegaer fra norske museer og fylkeskommuner," sier Tone Erlien Myrvold.

Under innlegget formidlet de eksempler på ulike metoder som kan settes sammen til et DKS-opplegg for ungdom. I anledning denne konferansen ble en sammensetning av ulike produksjoner komprimert fra 90 til 25 minutter, slik at det som ble presentert var en hurtigversjon av en workshop med kulturhistorisk formidling av dans og musikk. Mens det fulle DKS-opplegget er tilpasset ungdom ble dette innlegget tilpasset det voksne publikummet.

Opplegget som ble introdusert inneholdt praktisk dans med dansepedagogen, prat om musikkforståelse med spelemannen, fremvisning av gamle dansefestopptak og analyse av dansene sammen med arkivformidleren, og dialog om videreføringsansvaret, kjerneverdiene og relevansen av samværsdans med egen lærer. Publikum fikk fortelle sin egen dansehistorie og oppleve kjernen av det hele ved at verkstedet ble avsluttet med en dansefest.

Under innlegget fikk våre to formidlere vist hvordan et lokalmiljø kan samarbeide rundt videreføring av dans og musikk som immateriell kulturarv med museet som møteplass, hvordan de metodisk jobber når de møter elever i dans og musikk, og dialogen om dans, og hvordan de jobber med bevisstgjøring av lokale tradisjoner, lokale krefter og lokal identitet og fellesskapsfølelse.

Forrige
Forrige

50 år med vern og videreføring

Neste
Neste

Små og raske midler 7. tildeling, 28. september 2023