Prisen for folkemusikk og folkedans 2021 tildeles Asbjørg og Arne M. Sølvberg

Prisen for folkemusikk og folkedans 2021 tildeles Asbjørg og Arne Sølvberg for deres solide og mangeårige innsats i folkemusikk- og folkedansfeltet. Prisen ble utdelt i forbindelse med representantskapsmøtet som ble arrangert i Oslo fredag 24. september 2021.

 
Folkemusikk og folkedansprisen til Asjbørg og Arne M. Sølvberg

Ekteparet Sølvberg ble nominert til årets pris av Noregs Ungdomslag for deres innsats og engasjement på feltet, og særlig på grunn av arbeidet i Fjelli Ungdomslag i Stryn, der de fra 1970-tallet til i dag har lært opp minst 400 unge dansere i både lokale og nasjonale dansetradisjoner. Asbjørg og Arne har vært, og er fremdeles, viktige drivkrefter for lokalmiljøet, ungdomslaget og spelemannslaget på Fjelli.

Asbjørg og Arne har en enestående evne til å skape et trygt sosialt miljø for ungdommene, der dansegleden står i fokus. Duoen har gjennom dansegruppa på Fjelli klart å etablere solide og bærekraftige ungdomsmiljøer over lang tid. Deres arbeid er helt unikt i norsk sammenheng. De har klart å være tradisjonformidlere og barne- og ungdomsarbeidere gjennom skiftende tider. Dette vitner om en ekte dedikasjon, og en fleksibilitet og evne til omstilling for og med tradisjonen. 

Asbjørg og Arnes roller i dansegruppa er forskjellige og utfyller hverandre, men sammen har de et brennende engasjement for å ivareta og formidle sammenhengen mellom musikk og dans. Paret har vært sentrale i fordypningen og videreføring av lokale danse- og slåttetradisjoner lokalt, regionalt og nasjonalt. De er særs gode danseutøvere, og i 2004 vant de Landskappleiken med Nordfjordspringar i dans fele klasse A, samme året som to av deres voksne barn vant i klasse B.

Dansen har alltid vært en viktig del av livet vårt, og det var på dansegulvet vi møttes. Vi har dansa med hverandre i snart 50 år, og vi har ikke tenkt til å gi oss med det første. Gjennom dansen har vi fått møte kolossalt masse folk, og det har vært billetten til store opplevelser i både innland og utland. Vi har holdt dansekurs i både USA og Storbritannia. Men selve drivkraften til å fortsette er når vi ser ungdommene som eier dansen og gjør den til sin egen.
— Arne M. Sølvberg

Arne M. Sølvberg er en habil musiker på fele og hardingfele og har blant annet gitt ut flere CD’er, turnert med Rikskonsertene og spilt på flere folkemusikkfestivaler i utlandet. I 1996 vant han Spellemannsprisen i klassen folkemusikk/gammaldans med albumet «Nordfjordslåttar». I 2006 ble Arne tildelt folkemusikkprisen til Sogn og Fjordane i 2006, og i 2010 fikk han Kongens fortjenstmedalje. Han ble utnevnt som hedersmedlem i FolkOrg i 2013, og mottok Hilmar Alexandersens musikkpris i 2013. Arne var rådsleder i Rff (Sff) 2004-2007.

Arne hadde en sentral rolle i oppstartsfasen av ungdomsprosjektet «Bygda dansar», og hans arbeid med å samle kulturmyndigheter og -aktører, politikere og folkedansbevegelsen i Sogn og Fjordane var helt avgjørende for at pilotprosjektet kunne gjennomføres i 2001-2004. Både Asbjørg og Arne var sentrale for gjennomføringen av prosjektet, og mens Arne hadde en uttalt rolle fungerte Asbjørg som en sosialskapende kraft lokalt og for tilreisende prosjektmedarbeidere og instruktører.

Portrettintervju med Asbjørg og Arne M. Sølvberg i Folkepedia (NU).

Om Prisen for folkemusikk og folkedans

Prisen for folkemusikk og folkedans (tidligere Rff-prisen) blir tildelt av Norsk senter for folkemusikk og folkedans til personer som har gjort en ekstraordinær innsats på folkemusikk- og/eller folkedansfeltet. Prisen ble innstiftet i 1993 og har siden blitt utdelt årlig. Prisen for folkemusikk og folkedans er på kr. 25 000,- samt et steinmotiv.

Forrige
Forrige

Fagpublikasjonsprisen 2021 til Dag Vårdal

Neste
Neste

Evaluering av Bygda dansar