Reisebrev fra Athen, Hellas med Dance - ICH

I 2023 deltok vi på i alt 4 partnermøter og workshops gjennom prosjektet Dance - ICH. Prosjektet er finansiert gjennom EU-ordningen Kreativt Europa, og Norsk senter for folkemusikk og folkedans er prosjektkoordinator. Like før jul 2023 var det våre to partnere Hellenic Folklore Research Centre - Academy of Athens og University of Athens sin tur til å invitere til partnermøter og workshop-dager med et rikt seminarprogram i staselige lokaler.

Skrevet av Tone Erlien Myrvold

 

Denne gangen var temaet var «Fra danseetnografi og feltarbeid og til danseundervisning». Vi fikk høre fra mange eksempler på arbeid med immateriell kulturarv i ulike seksjoner av det kulturpolitiske Hellas, og fra grasrota. En av  dagene kom to dansegrupper på besøk og fylte salen med kostymer, instrumenter og ungdommer som dansa greske pardanser. 

Praktisk danseundervisning ble det også tid til. Vi fikk flere økter med undervisning i en variert og rik gresk dansetradisjon, og deres metodikk for å lære bort grunnleggende steg som fører videre til variasjon i uttrykk og danseslekter. Dansekveld på en lokal øving som samlet en god kjerne med flinke og erfarne lærere i gresk tradisjonsdans, og vi ble tatt med på en reise gjennom det greske dansekartet. Senere i uka fikk vi en skikkelig gresk opplevelse med ringdans rundt middagsbordene på en lokal bistro, med levende musikk og den vanlige greker som danset sin dans i godt selskap. En rundtur i Athens gamleby tok oss innom to museer, og noen av oss fikk tatt turen opp på Akropolis og fikk den vakre utsikten over vakre Athen.

Det måtte også til to dager med partnermøter for å legge et godt grunnlagt for digitalt samarbeid helt til vi møtes igjen i mai 2025. Nå skal vi jobbe hver for oss med lokalt feltarbeid og formidling i egne institusjoner i hele 2024, og samtidig produsere en felles europeisk utstilling, starte på en digital verktøykasse og forskningsartikler. Vi møtes også jevnlig for digitale lesesirkler og kaffepauser, med tid til å slå av gode faglige prater. 

Et intenst reiseår har gått mot slutten og i løpet av året har vi opplevd og lært belgisk boombal, ungarsk dansehus, tradisjonsdans fra Transylvania og gresk folkedans på bistroen. Utrolige opplevelser vi gjemmer i kropp og sinn. Om 1,5 år er vi klar for sluttkonferansen i Slovenia. Kanskje neste samarbeidssøknad kan bringe våre flotte partnere på besøk til Norge og opplevelser med all den flotte immaterielle kulturarven vi har å by på.  

Forrige
Forrige

Musikalsk lokalhistorie – Konsert og arkivdykk

Neste
Neste

Små og raske 1. tildeling, 30. januar 2024