-Det ble verdens beste dansefest!

Gjennom prosjektet Bygda dansar har Norsk senter for folkemusikk og folkedans siden 2001 rekruttert ungdommer til folkedansen rundt om i 12 fylker. Stemningen var god og dansegleden stor da vi endelig kunne invitere til et storslagent 20 års-jubileum og verdens beste dansefest på Riksscenen 14. mai 2022.

Seniorforsker Siri Mæland var svært fornøyd med å kunne feire alt det flotte vi har fått til gjennom Bygda dansar. “Det beste med Bygda dansar gjennom tidene er alle de unge dansetalentene og folkemusikkutøverne som ble sett, fikk blomstre og bli gode dansere i Bygda dansar, som fikk dypdykke ned i folkedansene fra sitt område, og som i dag utøver dansingen sin på fester i lokalmiljøet, på festivaler, som danseinstruktører og profesjonelle utøvere,” sier Siri.

Jubileet ble markert med en utstilling, tre seminarer, dansekurs i forskjellige tradisjoner, visning av dansefilmen Kalde mønster og en stor dansefest. Det var en faglig innholdsrik dag, og spesielt seminaret Bygdedans gjennom landet ble trukket fram som en publikumsfavoritt. Både tidligere Bygda dansar-deltakere og andre danseinteresserte fikk glede av de forskjellige dansekursene som ble holdt på dagtid.

På kvelden var det klart for «verdens beste dansefest» med Bygda dansar Allstars, som spilte opp til dans. Dansen fordelte seg utover flere rom på Riksscenen, med stor variasjon i musikk og dansetradisjoner.

“Jubileumsfeiringen viste bredden og overskuddet i hva Bygda dansar har villet formilde – seminarene med sitt fokus på folkedanspedagogikk, utøvelse og tradisjonsformidling – og en stor tverrgenerasjonell dansefest med herlig svingende dansespell. Herlig at så mange kom for å vise hva Bygda dansar har betydd for akkurat dem, enten de har deltatt som deltakere, danseforbilder, lokale danseinstruktører, spelemenn eller prosjektmedarbeidere,” sier Siri Mæland.

“Jeg vil takke for en strålende helg på Riksscenen. Det var en sann glede å få mulighet til å arrangere en dansefest som bød på et slikt mangfold og rift om plassene på dansegolvet. Min personlige favoritt var seminardelen med bygdedansen gjennom landet, der vi fikk vist frem danser som har fått sin renessanse gjennom Bygda dansar. Og det panelet som kommenterte danserne og gav oss innsikt og delte av sin kompetanse med kløkt og humor var jo bare en innertier. Takk for en strålende jubileumsmarkering, nå gleder vi oss til neste års 50 års-jubileum for Sff!” sier Ellen Krageberg, direktør ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans.

Alle foto: Thor Hauknes / Kulturfotografen AS

Forrige
Forrige

Dans med oss på Sigdal Museum i sommer!

Neste
Neste

Prosjektmidler 1. tildelingsrunde 12. mai 2022