Har alle dansa?

Fra oktober 2021 til september 2022 har utstillingen Everybody dance! stått på Rockheim i Trondheim, til glede for byens innbyggere og besøkende. Kurator og forsker Tone Erlien Myrvold har tatt en prat med ansatte på Rockheim for å høre om deres opplevelser og møter med publikum i utstillingen. Hvordan har det gått, og har alle dansa?

Filmen er et samarbeid mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans og Rockheim - Det nasjonale museet for populærmusikk. Filmen er produsert og klippet av Espen Mindrebø.

 

Et nordisk samarbeid med sosialdans i fokus

Den nordiske vandreutstilling Everybody dance! er et samarbeid mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans, Scenkonstmuseet i Stockholm og Teatermuseet i Helsinki. Temaet for utstillingen er sosialdans, og målet er å synliggjøre dansetradisjoner som en del av vår felles kulturarv, og bidra til å videreføre dem til et nytt publikum. Utstillingen ble designet av utstillingsdesignerne i MUSEEA, og lyd og teknikk er utviklet av lydkunstner og musikkteknolog Øystein Fjeldbo.

Konseptet ble samskapt av et team bestående av museumsansatte og danseforskere fra Norge, Sverige og Finland. Publikum bidro også med innhold gjennom tekst, foto og filmer. Gjennom interaktive installasjoner og samskapende utstillingselementer blir publikum invitert til å utforske ulike måter å danse sammen på, og hvordan det påvirker oss og får oss til å føle oss.

Samarbeidet har først og fremst brakt sosialdans og dans som immateriell kulturarv inn i utstillingsmediet, og inn på museum. Metodene som ble utviklet i samarbeidet ble bygget på tidligere erfaringer fra Museene danser i Norge, og inspirasjon og innspill fra erfarne museer i Sverige og Finland. Alle tre visningsstedene har fått ny kunnskap og erfaring med formidling av dans som immateriell kulturarv på museer, og nye nettverk og samarbeid med lokale og regionale dansegrupper rundt museenes visningssteder har blitt opprettet.  

Utstillingens ble først vist på Scenkonstmuseet i Stockholm, før den ble vist på Rockheim i Trondheim. Siste stopp på turnéen er Teatermuseet i Helsinki.

Forrige
Forrige

Første Ildsjelsamling med Dansespor en suksess

Neste
Neste

Prosjektmidler 2. tildelingsrunde 2022