Innlegg om sydisdans under konferansen “Samisk i samtiden”

15. november 2023 holdt vår forsker Tone Erlien Myrvold innlegg under konferansen "Samisk i samtiden" arrangert av Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen og Fakultetet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet.

Tone arbeider med en forskningsartikkel om sydisdansen og bevisstgjøring av samværsdansen som samisk immateriell kulturarv, som skal publiseres i 2024. I innlegget presenterte Tone feltarbeidet hun har gjort om samisk sydisdans, der hun blant annet har intervjuet og gjort filmopptak med flere nøkkelpersoner for videreføring av denne tradisjonen. Til slutt ble det åpnet for drøfting og diskusjon av sydisdansens status og rolle i dag.

I forbindelse med den nordiske vandreutstillingen Everybody dance! ble det produsert en kort dokumentar om sydisdansen. Denne ble også vist under konferansen.

Videoen viser en kort dokumentar om den samiske sydisdansen, og inneholder demonstrasjon av sydisdansen og intervjuer med noen noen som er utøvere av sydisdansen i dag. Sydisdans er en tradisjonell sørsamisk dans med røtter i foxtrot som praktiseres på tvers av landegrensene mellom Norge og Sverige. Den har oppstått på 1970-tallet og har videre utviklet seg til de nyere generasjonene.

Filmen er produsert gjennom et samarbeid mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans, Scenkonstmuseet i Stockholm og Teatermuseet i Helsinki i forbindelse med den nordiske vandreutstillingen "Everybody dance!".

Sydis, Midsommar i Ankarede 21.-22.06.2019

Dansere: Eva Bendikke Jåma, David Kroik, Eilert Åhrén, Anna-Maria Pittja Åhré och Jenny Kroik.

Musikk: Åarjelsaemien niejte (Lars-Jonas Johansson), Magkeres veasoeh (Lars-Jonas Johansson).

Film: Åsa Virdi Kroik och Nils-Aron Kroik, Scenkonstmuseet.

Forrige
Forrige

Se bestemor! Vi danser sammen

Neste
Neste

Dansespor samlet ildsjeler for tredje gang