Ola Graff får Prisen for Folkemusikk og folkedans 2022

Fredag 13. mai ble Ola Graff tildelt Prisen for folkemusikk og folkedans 2022. Prisutdelingen fant sted under representantskapsmøtet for Norsk senter for folkemusikk og folkedans på Riksscenen i Oslo. Folkemusikkpøbben i Tromsø, Folkedanslaget i BUL Tromsø og Spellmannslaget i BUL Tromsø nominerte Graff til Prisen for folkemusikk og folkedans «på grunnlag av hans formidable arbeid».

Ola Graff mottok Prisen for folkemusikk og folkedans 2022 under representantskapsmøtet for Norsk senter for folkemusikk og folkedans.

Tromsøværingen har brukt mesteparten av sitt yrkesliv på å samle inn, arkivere og digitalisere folkemusikk fra Nord-Norge. Graff, som er ansett som «orakel» blant folkemusikere og forskere, har også vært folkemusikkutøver og arrangør, og har skrevet flere bøker om joik og tradisjonsmusikk i Nord-Norge.

På 70-tallet var Ola Graff pådriver for oppstarten av Nordnorsk Visegruppe, som brukte mye av det innsamla folkemusikkmaterialet fra Nord-Norge. Nordnorsk Visegruppe mottok Prøysenprisen i 1977 for debutalbumet «Rav og Rekling», og ble nominert til Spellemannprisen i 1979 for albumet «Hei Løsti».

Fra 1982 til 2019 var Graff ansatt ved Nordnorsk Folkemusikksamling (Tromsø Museum/UiT), først som stipendiat og deretter som konservator fra 1986. Fram til han gikk av med pensjon i 2019 hadde Graff ansvar for innsamling, ivaretaking, utforsking og formidling av norsk, finsk/kvensk og samisk tradisjonsmusikk fra Nord-Norge. Ved hjelp av båndopptaker og aktiv oppsøking har han samlet inn både norsk, kvensk og samisk musikk – til det som i dag blant annet er verdens største samling av samisk joik. I tillegg kommer den unike dokumentasjonen av nordnorsk og kvensk folkemusikk. Samlingene er til inspirasjon for både komponister og utøvere.

-Vi har fått inn mange nominasjoner, og det er mange som er verdige å få denne prisen, men vi kan bare velge én, sier Eli Ulvestad, styreleder ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans. -På grunnlag av det formidable arbeidet Ola Graff har lagt ned mener vi at han er en verdig vinner. Det er en stor glede å gi Prisen for folkemusikk og folkedans 2022 til Ola Graff, sier Ulvestad.

Under prisutdelingen hadde Nina Fjeldet, på vegne av Kalottspel og BUL i Tromsø, en hilsen til årets prisvinner. -Ola Graff er Nord-Norges folkemusikkleksikon, og han fortjener denne prisen så utrolig mye, sier Nina Fjeldet.

Ola Graff holde en flott tale for publikum i salen, og delte historier og betraktninger fra noen av de mange innsamlingsturene han har vært på i løpet av årene. -Tusen takk for prisen, og tusen takk for tildelingen, det var overraskende og rørende, sier Graff.

I 2021 mottok Ola Graff Nordlysprisen for sitt mangeårige arbeid med nordnorsk musikk.

 

Om Prisen for folkemusikk og folkedans

Prisen for folkemusikk og folkedans (tidligere Rff-prisen) blir tildelt av Norsk senter for folkemusikk og folkedans til personer som har gjort en ekstraordinær innsats på folkemusikk- og/eller folkedansfeltet. Prisen ble innstiftet i 1993 og har siden blitt utdelt årlig. Vinneren av Prisen for folkemusikk og folkedans mottar 25 000 kr samt en gave.

Forrige
Forrige

Prosjektmidler 1. tildelingsrunde 12. mai 2022

Neste
Neste

Flott feiring av Dansens dag på Rockheim