Arkivformidling Trøndelag og Inderøy kulturskole sparker i gang prosjektet Folk i Inderøy

29. mars til 2. april arrangerer Arkivformidling Trøndelag og Inderøy kulturskole aktiviteter som gir innbyggerne i Inderøy kommune felles opplevelser. Prosjektet skal bidra til å skape en møteplass på tvers av generasjoner, språk og bakgrunn.

Prosjektet skal skape bevissthet og kunnskap om lokal tradisjonsmusikk og -dans og kulturen som er og har vært knyttet til den. Målet er også å skape møteplasser på tvers av generasjoner, språk og bakgrunn til felles dans og samspill. Prosjektet har fått navnet Folk i Inderøy, og er lokalt forankret i Inderøy, med faglig veiledning av Arkivformidling Trøndelag og ansatte ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans. 

Det todelte prosjektet henvender seg til hele befolkningen i Inderøy, men med ekstra fokus på barn og unge, frivilligheten og innbyggere med minoritetsbakgrunn. Målet med prosjektet er å synliggjøre tradisjonene som finnes lokalt, og å få til generasjonsmøter gjennom grunnleggende kurs og en åpen dansefest.

Del 1 av prosjektet innebærer et undervisningstilbud til alle 6. klasseelever i Inderøy kommune 29. mars til 1. april. Arkivformidler Marit Vestrum har funnet fram tradisjonsmateriale og slåtter fra Inderøya og omegn, og samarbeider med lærerne om arrangering og bearbeiding av arkivmateriale i forkant, slik at det er tilpasset opplæring av barn og unge. Gjennom undervisningen skal elevene bli kjent med tradisjonell dans, og få møte profesjonelle folkedansepedagoger med kunnskap om tradisjonene i området. Målet med undervisningen er at barn og unge skal danne et grunnlag slik at de under dansefesten kan delta i dansen sammen med voksne som allerede kan å danse.

Del 2 består av en åpen dansefest med tilhørende kurs på tvers av generasjoner, språk og bakgrunn på AKSET lørdag 2. april. Dansefesten innledes med ulike kurs i dans, slåttespill og folkesang som et åpent tilbud til folk i Inderøy. Her vil aktuelle lag og foreninger bli særlig invitert i tillegg til innbyggere med minoritetsbakgrunn. Elever og lærere ved Inderøy kulturskole og Inderøy videregående skole vil også delta og forberedes gjennom opplæringen i det ordinære undervisningstilbudet. Som forberedelse vil kulturskolens elever i tillegg få en samspillsamling med de profesjonelle kursholderne i forkant.

Dansefesten og kursene er gratis og åpne for alle som ønsker å delta. Det skal være lav terskel for å bli med i dansen, og det vil være fokus på å involvere og inkludere alle som kommer.

Folk i Inderøy er et samarbeidsprosjekt mellom flere aktører, men er organisatorisk forankret i kulturskolen. Arkivformidling Trøndelag ved Norsk senter for Folkemusikk og folkedans v/Marit Vestrum vil ha det faglige ansvaret for undervisningen og tilretteleggingen av undervisningsmateriellet. Det legges opp til bred forankring og involvering fra frivillige lag og foreninger i Inderøy. I tillegg vil grunnskolen i Inderøy og Inderøy videregående skole være viktige samarbeidsparter.

Samarbeidspartnere i prosjektet:

  • Norsk senter for Folkemusikk og folkedans v/Marit Vestrum

  • Inderøy kulturskole v/Sigrid Bjerkan

  • Den kulturelle spaserstokken Inderøy v/Kjellrun Åsgard Kleven

  • Den kulturelle skolesekken Inderøy

  • Frivillig Inderøy

  • Mosvik Trekkspillklubb

  • Stiftinga Hilmar Alexandersen

  • Inderøy videregående skole

  • Grunnskolen i Inderøy kommune

Forrige
Forrige

Kalde mønster til India

Neste
Neste

Tor Stallvik tildelt Kongens fortjenstmedalje