Tor Stallvik tildelt Kongens fortjenstmedalje

Fredag 25. mars 2022 ble Tor Stallvik tildelt Kongens fortjenstmedalje på Ørland kultursenter.

Tor Stallvik er en viktig person for utviklingen av folkedansen i Norge. Derfor vil vi i Norsk senter for folkemusikk og folkedans være med å feire at han nå har blitt tildelt Kongens fortjenstmedalje!

Tor har lagt ned et solid arbeid både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. For oss gjorde han en viktig innsats, først som medlem fra 1973, og deretter som leder for Rådet for folkemusikk og folkedans i årene 1982-1990. For denne årelange innsatsen fikk han også Rff-prisen i 1997. Han var en viktig bidragsyter i å samle et fragmentert fagfelt, som delvis samarbeidet og delvis motarbeidet hverandre. Han var med å starte Rådet, som ble en møteplass der akademia møtte grasrota, der forskere møtte amatører og der formidlere møtte utøvere. «Historien om hvordan Rådet og senteret i Trondheim vokser fram, er et lite eventyr i seg selv», skriver Tor.

Med bakgrunn som norsk filolog og danseinstruktør var Tor et sentralt medlem i nemnda som drev det omfattande revisjonsarbeidet av Klara Semb sine veiledningsbøker «Norske Folkedansar – songdansar og turdansar». I løpet av 1980- og 90-tallet revolusjonerte disse bøkene arbeidet i det organiserte folkedansmiljøet i NU, der bøkene ble mest brukt. Den nye stilen inspirerte særlig de unge danserne, mens de som hadde dansa folkedans i en mannsalder kanskje ikke ble like begeistret for alt.

Tor har lagt ned et stort arbeid spesielt med bygdedansene i Trøndelag og på Vestlandet, og springleiken i Gudbrandsdalen. Han har utvikla metodikk og holdt flere kurs i utlandet. Han har også oversatt en rekke bøker, blant annet Torbjørn Egners lesebøker, til nynorsk. I forbindelse med OL-åpninga på Lillehammer i 1994 var Tor ansvarlig for arrangementet der 250 dansere og musikere fra Gudbrandsdalen viste fram norsk folkekultur for hele verden. I 2021 mottok Tor tittelen som hedersmedlem i Noregs Ungdomslag etter årelangt engasjement i frivilligheten.

I noen år før 1970 hadde Tor Stallvik gleden av å samarbeide med nestor Egil Bakka. Da fikk han vist sin styrke som formidler. Han har senere skrevet personlige glimt fra arbeidet, blant annet som en artikkel i (Re)Searching the Field – Festschrift in honour of Egil Bakka.

Vi gratulerer Tor Stallvik med Kongens fortjenstmedalje og takker så mye for innsatsen for folkemusikken og folkedansen i Norge.

Kongens fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII 1. februar 1908. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv og sosialt og humanitært arbeid.

Forrige
Forrige

Arkivformidling Trøndelag og Inderøy kulturskole sparker i gang prosjektet Folk i Inderøy

Neste
Neste

Rådgivende organisasjon for UNESCO: Slik ivaretar vi den immaterielle kulturarven