Vil du ha sosialdans på ditt museum? Museene danser ønsker seg nye museer å besøke!

Vandreutstillinga “Dans med oss!” er snart ved veis ende. I oktober 2022 åpner utstillinga på Rørosmuseet, som siste museum på turneen gjennom 9 museer i Norge. Hittil har utstillinga vandra fra Førde til Voss og videre til Jæren, til Nord-Troms og Molde, til Hardanger og Ullensaker, og nå er den i Sigdal før den reiser til endepunktet Røros. Den har høstet mange godord fra publikum og gjesteboka er full av gode hilsener!

Men vi stopper ikke der! Vi ønsker å fortsette vandringa, og søker museer som er interessert i å være vertskap for utstillinga i 3-6 måneder fra siste halvdel av 2023. Utstillinga vil kurateres på nytt, og vil bestå av både nye installasjoner og «gammelt» innhold. I tillegg får den nytt og friskt design. Utstillinga vil fremdeles være en kombinasjon av stemningsskapende innhold i film, foto og interaktive installasjoner, og dansegolvet hvor publikum inviteres til å delta i dansen. Innholdet levendegjøres kun når det danses av mennesker!

Utstillinga skal romme dagens danseopplevelser, og dagens bruk av samlingssteder som vertskap for et mangfold av dansetradisjoner i Norge i dag. Vi ønsker å fortsette å synliggjøre dansetradisjoner, og å stimulere publikum til å dele danseopplevelser for på denne måten å ta vare på de gode danseminnene og kanskje å bli inspirert til å dele dansen med å danse sammen. Slik kan museene være bærekraftige møteplasser for dansefest og moro! Å danse sammen gjør noe med våre relasjoner til hverandre, som er så viktig å la nye generasjoner få ta del i slik som var så naturlig for generasjonene før dem.

Sammen med det fysiske og digitale innholdet består konseptet for Museene danser av et tett samarbeid mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans og vertsmuseet. Vi har forsket på gode metoder for museumsformidling av dans som immateriell kulturarv og ønsker å dele dette med museumsfeltet. Derfor tilbyr vi alltid tett oppfølging og samarbeid i forkant av mottakelse av utstillinga, med veiledning om samskaping av lokalt innhold til utstillinga sammen med lokalt/regionalt dansemiljø. Vi deler en verktøykasse av gode formidlingsmetoder for sosialdans, både pedagogisk, metodisk og mot formidlingsarrangementer. Vi rådgir og er tilgjengelig i både hele planleggingsfasen av formidlingsperioden, og selve formidlingsperioden.

Er ditt museum interessert? Send prosjektleder Tone en e-post på tone@fmfd.no eller ring 93884950 så finner vi ut av detaljene. Vi trenger en foreløpig vandringsliste innen slutten av august. Denne vandringa vil gjelde fra ca. oktober 2023 og ut 2026.

Forrige
Forrige

Lys i tunnelen for norske folkemusikkarkiv

Neste
Neste

Små og raske midler 5. tildeling, 3. juni 2022