Innspillmøte hos Trøndelag fylkeskommunes hovedutvalg for kultur

24. november var arkivformidler Marit Vestrum og direktør Ellen Krageberg på plass hos Trøndelag fylkeskommunens hovedutvalg for kultur for å orientere om hvorfor det er viktig at det etableres en fast arkivformidlerstilling med ansvar for arkivmateriale med folkemusikk- og folkedans i Trøndelag, slik det finnes flere andre steder i Norge.

Arkivformidling Trøndelag er et prosjekt som ble startet opp i 2020 der Norsk senter for folkemusikk og folkedans er prosjektansvarlig, men det mangler finansiering til å opprette en fast arkivformidlerstilling. Arkivformidling Trøndelag og Norsk senter for folkemusikk og folkedans mener at fylkeskommunen må ta ansvar for å få opprettet stillingen. Fast finansiering av en arkivformidlerstilling er viktig for at tradisjonsmiljøene skal ha tilgang til arkivmateriale og formidlingstiltak som støtter opp om traderingsprosessene og viderefører et mangfold.

Trøndelag har en unik, mangfoldig og sterk folkemusikk- og folkedanstradisjon som fram til i dag i stor grad har vært forvaltet av frivilligheten og grasrotmiljøer. I dagens moderne samfunn er man avhengig av andre og nye strukturer og tiltak for å kunne ta vare på og videreføre den trønderske tradisjonsmusikken og -dansen, og i dette arbeidet er man avhengig av at det offentlige tar et større ansvar.

Oppgavene til en arkivformilder bør være å bevare, tilgjengeliggjøre og formidle arkivmateriale, samt å dokumentere dagens tradisjonsmusikk og -dans. Det bør være en målsetting å opprette en arkivtjeneste som er kvalifisert til å både betjene brukere av arkivet, og til å alene eller sammen med andre formidlingsaktører initiere eller gjennomføre formidlingstiltak i lokalmiljø i Trøndelag.

Forrige
Forrige

Klapp på skuldra eller pengar på bok?

Neste
Neste

Første Ildsjelsamling med Dansespor en suksess